Anna Forés Miravalles

Per seguir somiant

Resiliència o la capacitat de superar les patacades de la vida a les jornades de Psicocat Orientació

Deja un comentario

13 D’ABRIL DE 2013
 

La vida està plena de dificultats i cada vegada que se’n presenta una, el més important és tornar-se a aixecar. Totes les persones tenen la capacitat d’afrontar, sobreposar-se a les adversitats i sortir-ne enfortit o transformat, d’això se’n diu resiliència i sobre aquest tema ha versat una de les xerrades de les jornadesDificultats d’aprenentatge i problemes de conducta, educar per a la superació. Les jornades han estat organitzades per Psicocat Orientació i s’han fet durant dos dissabtes consecutius al Centre Cultural. El programa d’avui s’ha completat amb les ponències sobre les alteracions de la conducta a l’escola i sobre com entendre l’escola en un context de diversitat.

 

La resiliència “és una capacitat que es pot desenvolupar com a persones individualment però també com a col·lectiu” assegura Anna Forés, llicenciada i doctorada en Filosofia i Ciències de l’Educació i professora i vicedegana a la Facultat de Pedagogia de la UB. Revisant el nostre entorn ens adonem que hi ha molts casos de persones que han patit i n’han sortit reforçats de les dificultats. Tot i no “estar determinats genèticament a la resiliència, es pot treballar i promoure aquesta capacitat” afegeix Forés.

 

Acceptar la realitat tal com és, tenir una profunda creença en que la vida té sentit, i obtenir una indestructible capacitat per millorar, ajudarà a superar l’adversitat i transformar la situació que l’ha generat. Anna Forés afegeix que “l’autoestima, crear una potent xarxa afectiva i l’humor” són elements primordials per desenvolupar resistència a les adversitats.

 

Polseres vermelles seria un clar exemple de la capacitat de superació. Anna Forés diu que “ja d’entrada, la primera temporada de la sèrie de la televisió catalana, va provocar un increment de les visites als malalts hospitalitzats i va servir per sensibilitzar de la importància de que el malalt no se senti sol. Després la sèrie de l’Albert Espinosa ens ha fet adonar de la resta d’elements que promouen la resiliència”.
Aquesta capacitat de resistència es prova en situacions de forta i prolongat estrès, com ara la pèrdua inesperada d’un ésser estimat, el maltractament o abús psíquic o físic, prolongades malalties temporals, l’abandonament afectiu, el fracàs, les catàstrofes naturals o les pobreses extremes.
El psicòleg, psicopedagog i professor de la UOC, Enric Bolea, ha parlat del procés evolutiu i la problemàtica de les persones amb alteracions greus de conducta. Bolea ha aportant la seva experiència d’assessorament en centres del Baix Llobregat amb un treball del Servei educatiu específic en trastorns de desenvolupament de la conducta (SEETDiC).
La darrera de les xerrades l’ha fet Pepe Menéndez, director de la Fundació Joan XXIII i director adjunt de la Fundació Jesuïtes Educació, que ha parlat d’entendre i sentir-se escola en un context de diversitat.
Unes 200 persones, moltes d’elles professionals que treballen en l’àmbit de l’educació especial i de l’ensenyament a diversos nivells, han assistit a les jornades que han comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Martorell i de l’Associació de Dones Progressistes de Martorell.

Anna Forés

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s