Anna Forés Miravalles

Per seguir somiant

En la clausura del curs 2012-2013 de la Universitat de l’Experiència es presentarà un llibre sobre aquesta iniciativa pionera

Deja un comentario

Portada del llibre <i>La Universitat de l’Experiència. Una excel·lent oportunitat per continuar aprenent</i>Portada del llibre La Universitat de l’Experiència. Una excel·lent oportunitat per continuar aprenent

28/06/2013Acadèmic

Aquest dilluns, 1 de juliol, a les 12 h, el Paranimf de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona acollirà la cloenda de curs 2012-2013 de la Universitat de l’Experiència (UdE) i el lliurament de certificats. L’acte, que presidirà el rector de la UB, Dr. Dídac Ramírez, serà retransmès en directe per UBTV i inclourà una actuació de la Coral de l’Experiència. A més, també es farà la presentació del llibre La Universitat de l’Experiència. Una excel·lent oportunitat per continuar aprenent, que es podrà adquirir al punt de venda que Publicacions i Edicions de la UB posarà a la mateixa entrada del Paranimf.

 

Intervindran en l’acte la comissionada per a Desenvolupament Social i Envelliment, Misericòrdia Garcia; els professors de la UB Agustín González i Alba Guimerà; laresponsable de Comunicació i Publicitat de GAES (patrocinador de la Universitat de l’Experiència), Mónica López, i cinc alumnes de diferents programes formatius.
 
Tres anys de creixement
La UdE es va iniciar el curs 2010-2011 gràcies a l’impuls de la comissionada Misericòrdia Garcia, i respon a una voluntat de la Universitat de servei a la societat per cobrir les necessitats formatives de la població adulta. La UdE promou la cultura i afavoreix, a més, la comunicació intergeneracional.
Tal com explica la coordinadora de la Universitat de l’Experiència, Susanna Vendrell, «els primers tres anys acadèmics ofereixen un balanç molt positiu: de quatre programes formatius que hi havia el curs 2010-2011, s’ha passat a nou programes per al curs 2013-2014». «Així mateix —afegeix—, s’ha passat de menys de 200 alumnes el primer any a més de 700 el curs vinent, si les previsions es compleixen. La bona resposta de les persones interessades en els programes de la UdE i la fidelitat dels nostres alumnes per seguir més d’un itinerari formatiu fa que sigui necessària la preinscripció».
 
El perfil de l’estudiant
Els alumnes de la UdE tenen entre 55 i 87 anys. La majoria són dones i resideixen a Barcelona, tot i que també hi ha alumnes que es desplacen des de diferents localitats dels voltants. El nivell d’estudis previs d’aquest alumnat és, en primer lloc, estudis secundaris; en segon lloc, titulats universitaris, i per últim, hi ha la mateixa proporció d’alumnes amb estudis primaris que amb formació professional. En relació amb la situació laboral, tot i que en general ja són jubilats, alguns alumnes encara segueixen en actiu.
Un llibre recull l’origen i evolució de la UdE
El volum La Universitat de l’Experiència. Una excel·lent oportunitat per continuar aprenent (Publicacions i Edicions de la UB), sorgit arran d’una proposta de la professora del Departament de Didàctica i Organització Educativa de la Facultat de Pedagogia, Anna Forés, és un recull de testimonis que expliquen l’origen i l’evolució d’aquest projecte excepcional, tant per les dosis d’entusiasme que hi posen els alumnes com per l’aprenentatge personal i acadèmic que n’obtenen.
El rector, Dr. Dídac Ramírez, signa el pròleg d’aquesta obra coral, en la qual també han participat la comissionada Misericòrdia Garcia; la degana de Pedagogia, Anna Escofet; la coordinadora de la UdE, Susanna Vendrell, i diversos representants del professorat i l’alumnat. Així mateix, el periodista Lluís Amiguet signa un epíleg en què explica la satisfacció que va tenir de compartir una jornada amb els alumnes de la UdE i que descriu com «un magnífic matí de descobriment i aprenentatge».
Forés, que ha coordinat l’obra, assenyala que «el llibre té una clara intenció divulgativa, de donar a conèixer a la resta de la comunitat universitària què és això de la Universitat de l’Experiència i, alhora, d’explicar com des de la UB s’entén, es crea i es gestiona la Universitat de l’Experiència». Així mateix, assegura que «la Universitat de l’Experiència ja és un fet; tres anys comencen a consolidar  una proposta que va néixer de manera testimonial i que ara ja té centenars d’alumnes».
Per Forés, un dels valors més grans de la Universitat de l’Experiència és que «els estudiants estan totalment captivats, a la majoria els “ha atrapat” la Universitat i els ha rejovenit. Ja no se senten grans: se senten estudiants. I són uns estudiants entregats i amb moltes ganes d’aprendre. Com a professora, és altament enriquidor».

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s