Anna Forés Miravalles

Per seguir somiant

El documental ‘Un sitio donde quedarse’ segueix dos joves extutelats sense llar

Deja un comentario

 

http://diarieducacio.cat/el-documental-un-sitio-donde-quedarse-segueix-els-passos-dos-joves-extutelats-sense-llar/#at_pco=smlrebh-1.0&at_si=5668600dc30eaa8b&at_ab=per-2&at_pos=1&at_tot=auto

El llargmetratge documental centra la seva atenció en els joves que en complir els 18 anys surten dels centres d’acollida i es troben sense llar

 Adrián, en un fotograma del documental "Un sitio donde quedarse", de Marta Arribas i Ana Pérez.

La Samya i l’Adrián porten les regnes del relat del documental Un sitio donde quedarse, de lesrealitzadores Ana Pérez i Marta Arribas, que s’acosta al drama dels joves extutelats per l’Estat que,quan surten dels centres d’acollida, no tenen cap lloc on anar. La càmera segueix els joves durant un any “ple d’alts i baixos“, en el qual les directores s’obren a una realitat demolidora: “El 80% delsjoves que el Samur detecta vivint al carrer a Madrid són extutelats“, afirma Marta Arribas. La pel·lícula s’estrena aquest divendres 21 a la Cineteca del Matadero de Madrid.
Les responsables de la pel·lícula, produïda per La voz que yo amo i seleccionada a la secció oficialdel Festival de Màlaga i en Documentamadrid, van trobar a l’Adrián (18 anys) dormint a les butaques d’un centre d’emergència del Samur. “Així va passar tres mesos, fins que l’AssociacióOpción 3 se’n va fer càrrec, afirmen. Un membre de l’organització, que treballa amb xavals en situació de carrer, va explicar a eldiario.es que els joves són el perfil més comú entre els nois i noiesa les que atenen.

Més de 34.000 menors vivien sota alguna mesura de protecció de l’Estat a Espanya el 2012, segons les últimes dades de la Direcció General de Serveis per a la Família i la Infància del Ministeri de Sanitat. Al voltant de 15.000 resideixen en centres d’acollida. La seva cura suposa a les arquespúbliques “més de 3.000 euros al mes”, recullen en una nota les realitzadores, un cost que variasegons les comunitats autònomes. Uns 3.000 joves surten cada any de les residències en complir els 18 anys”, afegeixen.

Les autores critiquen que “amb les retallades s’han volatilitzat bona part dels programes de ‘transició a la vida independent‘ i als que surten sense feina i sense preparació, o amb una situacióinestable, els amenaça el risc d’acabar en situació de carrer, és a dir, vagabunds precoços“.

La pel·lícula -que competeix en la carrera pels Goya a millor pel·lícula documental- es projectarà a laCineteca de Madrid els dies 21, 22 i 23 de novembre i el següent cap de setmana, també de divendres a dissabte.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s