Anna Forés Miravalles

Per seguir somiant

Com construir centres educatius resilients per afavorir l’aprenentatge de tot l’alumnat?

Deja un comentario

 

Boris Cyrulnik, psiquiatre i psicoanalista francès, conegut com pare del terme “resiliència”.
Fotografia: B.Cyrulnik (c) DRFP Odile Jacob

 

La recerca educativa ha identificat que hi ha determinats alumnes que, malgrat provenir de medis socioeconòmics desafavorits, aconsegueixen superar aquestes adversitats i tenir bons resultats d’aprenentatge. La clau de l’èxit d’aquests alumnes recau en bona part en la seva “resiliència” o en la capacitat que té la persona d’afrontar amb èxit unes condicions de vida adverses, i esdevenir millor persona.

Sovint, darrera les experiències d’elevat èxit educatiu en contextos d’alta complexitat, trobem docents i responsables de polítiques educatives que han centrat la seva atenció en promoure la resiliència en el seu alumnat, amb l’objectiu de millorar els resultats d’aprenentatge i incrementar les seves possibilitats d’inserció social. La clau rau en identificar i fomentar les característiques pròpies de l’alumnat, del centre educatiu, i de la seva comunitat que incrementen aquesta resiliència.

Els i les alumnes resilents es mostren intrínsecament motivats per aprendre en diferents àrees, i senten confiança en les seves capacitats acadèmiques. Alguns estudis mostren que ésespecialment important que l’alumnat percebi el suport emocional per part del seu docent. Són alumnes que aconsegueixen concentrar-se i passen més temps que els seus companys i companyes aprenent tan dins com fora de l’escola. Per tant, algunes preguntes rellevants que es plantegen en torn d’aquesta temàtica són les següents:

  • Com fer de la resiliència una eina clau de millora dels aprenentatges en entorns desafavorits? 
  • Poden les tutories afavorir la resiliència i ser un recurs estratègic contra abandonament escolar?
  • Com promoure un clima càlid i acollidor que propicïi seguretat emocional en els centres educatius?
  • Com afavorir les relacions socials de l’alumnat i contribuir a la millora de la resiliència en els centres?

Encara que algunes escoles han engegat programes específics d’educació socioemocional per promoure la resiliència del seu alumnat, la proposta va més enllà: cal construir centres resilients que impliquin tota la comunitat educativa.

Per debatre entorn aquestes i altres qüestions, us convidem a participar en la propera sessió de Debats d’Educació, on comptarem amb la presència de Boris Cyrulnik. Boris, psiquiatre i psicoanalista francès, és conegut per haver encunyat el terme “resiliència”, a partir de l’estudi de l’obra de John Bowlby. En els darrers anys, a més de ser director d’estudis a la Université de Toulon, ha centrat la seva activitat en divulgar coneixement de caire psicològic, mèdic i educatiu.

Us esperem per debatre al voltant d’aquestes i d’altres qüestions que ens vulgueu plantejar!

Debats d’Educació és un fòrum organitzat per la Fundació Jaume Bofill i la Universitat Oberta de Catalunya, amb la col·laboració del MACBA, que té per objectiu promoure el debat sobre temes d’actualitat i de fons que considerem claus en relació als reptes i problemes que ha d’afrontar l’educació en el context social, polític i econòmic que vivim.

Moderarà: Josep M Mominó, professor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill.

Conferència en francès. Servei de traducció simultània al català.

Segueix la jornada en directe per streaming a través de la web de la Fundació Jaume Bofill i per Twitter amb les etiquetes #debatseducacio o bé @UOCdirecte i @FundacioBofill.

No arribes a l’hora al seminari online? Cap problema! Podràs recuperar el visionat aquí.

Aquest Debat d’Educació ha estat organitzat en col·laboració amb GEDISA  i l’Institut Francès de Barcelona.

Fotografia: B.Cyrulnik (c) DRFP Odile Jacob 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s