Anna Forés Miravalles

Per seguir somiant

Persones sense llar

Deja un comentario

 

Persones sense llar
Dossier que reuneix monografies, articles de revista i recursos que aporten informació diversa sobre les persones sense llar i el Moviment Housing First, un model d’intervenció per a persones que viuen al carrer que prioritza, en una primera fase, l’accés a un habitatge assequible i permanent, alhora que ofereix suport psicosocial, sanitari, etc.

Per ampliar el tema, podeu consultar també altres dossiers anteriors publicats per DIXIT sobre la tema de la pobresa.

Tots els documents referenciats estan disponibles per a consulta i préstec als centres DIXIT.

Data de publicació: 05/05/2016
Elaborat per: DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials


Monografies

Configuración de una red local de atención a personas sin hogar integrada en el Sistema Público de Servicios Sociales: 100 argumentos y propuestas. Madrid: Ministerio de Sanidad, Política Social y Igualdad, 2011. 1 recurs electrònic (63 p.). (Informes, estudios e investigación)
La finalitat d’aquest document és servir de base i de referència als responsables, polítics i tècnics de les administracions públiques en la planificació i avaluació de recursos i serveis d’atenció de les persones sense llar.
Consulta en línia

The costs of homelessness in Europe: an assessment of the current evidence base. Brussels: European Observatory on Homelessness, 2013. 1 recurs electrònic (76 p.). ( EOH Comparative Studies on Homelessness)
Estudi sobre els costos de l’atenció de les persones sense llar en un marc comparatiu europeu que mostra diferències significatives entre països. També reforça l’evidència científica que indica que un accés ràpid a l’habitatge amb suport per a persones sense llar és probablement una estratègia més rendible que actuacions puntuals i/o temporals.
Consulta en línia

Los delitos de odio contra las personas sin hogar: informe de investigación. Madrid: RAIS Fundación, 2015. 1 recurs electrònic (81 p.)
Hatento, l’Observatori de delictes d’odi contra les persones sense llar elabora aquest estudi amb l’objectiu de generar coneixement sobre la prevalença, la tipologia, les característiques i els condicionants, etc. que conformen els delictes contra les persones sense llar.
Consulta en línia

Estrategia Nacional Integral para Personas Sin Hogar 2015-2020, aprobada por Acuerdo de Consejo de Ministros de 6 de noviembre 2015. 1 recurs electrònic (54 p.)
Document de consens del govern espanyol que, partint d’un enfocament integral i eficaç, s’inspira en els principis següents: els drets humans, la unitat d’acció, la prevenció i l’atenció precoç, un enfocament orientat a l’habitatge, un enfocament centrat en les persones, la perspectiva de gènere i la millora del coneixement i la formació.
Consulta en línia

Homelessness and homeless policies in Europe: lessons from research. Brussels: FEANTSA: European Commission, 2011. 1 recurs electrònic (88 p.)
Estudi que reuneix el coneixement sobre el les persones sense llar a Europa i que es basa en les investigacions de l’Observatori Europeu de les persones sense llar. Fa una diagnosi general que evidencia les diferències entre els països i destaca les polítiques i les iniciatives d’èxit.
Consulta en línia

Mental health and wellbeing guide. London: Homeless link, 2011. 1 recurs electrònic (79 p.)
Guia que ofereix eines i recursos als professionals que atenen persones en una situació vulnerable amb problemes de salut mental perquè els puguin oferir el millor suport emocional i psicològic.
Consulta en línia

[El Modelo housing first, una oportunidad para la erradicación del sinhogarismo en la Comunidad de Madrid]: junio 2013. Madrid: EAPN Madrid, 2013. 1 recurs electrònic (42 p.)
Informe del “Grupo de Alojamiento de la Red Madrileña de Lucha contra la Pobreza y la Exclusión Social, EAPN Madrid”, que descriu les característiques d’aquest model, mostra iniciatives similars de Finlàndia, Irlanda, Regne Unit i França i revisa la viabilitat del model a Espanya i concretament a la Comunitat de Madrid.
Consulta en línia

Poblet, Pascal. Pourquoi les SDF restent dans la rue. La Tour-d’Aigues: L’Aube, 2010. 204 p. (Monde en cours)
L’autor, especialista en polítiques socials, denuncia la instrumentalització política del fenomen de les persones sense llar que es troben atrapades entre les mesures d’emergència social i les falses esperances d’inserció. Analitza la mobilització dels sense sostre a França, l’hivern 2006-2007, que va propiciar l’aparició d’una nova política i noves dinàmiques (SDF = sense domicili fix).

On menjar, dormir, rentar-se: Barcelona, 2016. Barcelona: Comunitat de Sant’Egidio, 2016. 1 recurs electrònic (224 p.)
Aquesta guia, de la qual s’ha publicat la dotzena edició de Barcelona, de distribució gratuïta i amb edicions de Roma, Gènova, Milà, Madrid o Buenos Aires, neix de l’experiència de la Comunitat de Sant’Egidio amb les persones sense sostre a diferents ciutats europees.
Consulta en línia

Pla d’acció  per a la lluita contra la pobresa i per a la inclusió social a Catalunya 2015-2016. Barcelona: Generalitat de Catalunya, 2015. 1 recurs electrònic (141 p.)
El pla situa l’habitatge com un dels eixos estratègics d’actuació que té com a objectiu facilitar l’accés i el manteniment de l’habitatge a les persones i famílies més vulnerables, mitjançant el disseny i la implementació de polítiques d’habitatge que redueixin el risc d’exclusió. Distingeix l’exclusió residencial estructural que es refereix a situacions que comporten també contextos d’exclusió social (la més extrema és la que presenten les persones sense llar) i l’exclusió residencial no estructural que es produeix per circumstàncies personals, laborals, etc.  que limiten la possibilitat d’adquirir o llogar un habitatge.
Consulta en línia

Pobres. Direcció i realització: Fúlvia Nicolàs, Joan Pavia. Sant Joan Despí: TV3, 2008. 1 disc òptic (DVD) (25 min)
Capítol de la sèrie documental “Sense embuts” de TV3 que recull el testimoni de vuit persones sense llar i expliquen el seu passat, la seva vida al carrer, les seves pors etc. Inclou les seccions: Els primers dies; Has passat gana; Fa fred al carrer?; Fa por?; T’has sentit sol?; Com te n’has sortit?: i ara, què?

Sales, Albert; Uribe, Joan; Marco, Inés. Diagnosi 2015: la situació del sensellarisme a Barcelona. Evolució i polítiques d’intervenció. Barcelona: Xarxa d’Atenció a Persones sense Llar, 2015. 1 recurs electrònic (75 p.)
L’informe coincideix amb la fi de la campanya “Imagina un 2015 sense ningú dormint al carrer” en el Marc de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, i ha de servir per tancar un cicle de recollida de dades de la XAPSLL i reflectir els aprenentatges metodològics adquirits per millorar el coneixement del fenomen del sensellarisme.

Consulta en línia

Tsemberis, Sam J. Housing first: the Pathways model to end homelessness for people with mental illness and addiction. Center City, Minnesota: Hazelden, 2010. XVII, 244 p.
Manual sobre el model Housing first nascut als Estats Units d’Amèrica a la dècada dels 90 que promou l’accés a l’habitatge de les persones amb problemes mentals o d’addicions. En descriu la història i els fonaments del programa i aporta dades sobre la seva eficàcia i solvència.

Uribe Vilarrodona, Joan. Del carrer a la llar. Housing First com a model d’intervenció i la seva aplicació a Barcelona. Barcelona: Ediciones San Juan de Dios, 2015. 1 recurs electrònic. (Digital Acogida; núm. 1)
La primera part ofereix una anàlisi de la població sense llar de la ciutat de Barcelona en situació de carrer -que no pernocten en centres ni pisos-, i en proposa formes d’abordatge. La segona part presenta propostes d’intervenció basades en el model conegut com Housing First.
Consulta en línia

Wacquant, Loïc. Merodeando las calles: [trampas de la etnografía urbana]. Barcelona: Gedisa, 2012. 158 p. (Cla-de-ma. Sociología)
Aquest estudi analitza els rerefons ideològics de tres investigacions sobre la vida urbana de les persones marginades i indigents dels Estats Units d’Amèrica.

Articles

Bachiller, Santiago. “Procesos de ‘atrincheramiento’: un análisis etnográfico sobre las dinámicas de consolidación en la situación de calle”. A: Cuadernos de trabajo social, vol. 27 (2014), núm. 2, p. 375-383
Consulta en línia

“Dynamic sustainability: practitioners’ perspectives on Housing First implementation challenges and model fidelity over time” A: Research on social work practice, vol. 26, no. 1 (Jan. 2016), p. 61-68

Matulic Domandzic, María Virginia. “Nuevos perfiles de personas sin hogar en la ciudad de Barcelona: un reto pendiente de los servicios sociales de proximidad”. A: Documentos de Trabajo Social, nº 48 (2010)
Consulta en línia

Narrativa

Fuster, Miguel. Miguel 15 años en la calle: llorarás donde nadie te vea. Barcelona: Glénat, 2011. 61 p. (Novela gráfica)
Còmic que mostra el relat personal d’en Miguel.

Noguera, Cesc. La senyora Maria. Il·lustrat per Raül Gesalí. Barcelona: Takatuka, 2013. 47 p.
Conte il·lustrat que dóna a conèixer als nens i nenes la realitat de les persones que viuen al carrer.

Richard, Enrique. Con cartones por la calle: 10 años de voluntariado con el equipo de calle de Arrels Fundació. Barcelona: [s.n.], 2013. 157 p.
L‘autor relata la seva experiència personal i ens apropa amb una sensibilitat especial a la realitat de les persones sense llar.

Entitats

Pobresa i inclusió social. Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
Àmbit d’actuació del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que aglutina informació referent a plans d’inclusió social, dades estadístiques, indicadors de territorials de risc de pobresa i d’exclusió social, legislació, distribució solidària d’aliments, etc.

Federació Europea d’Organitzacions Nacionals que Treballen amb Persones sense Llar (FEANTSA)
Organització no governamental que té més de 130 organitzacions de 30 països europeus. Neix l’any 1989 amb l’objectiu de prevenir i alleujar la pobresa i l’exclusió social de les persones amenaçades per la manca d’habitatge. És l’única xarxa europea rellevant que se centra exclusivament en la manca d’habitatge.

Federación de Entidades de Apoyo a las Personas Sin Hogar
Formada per 9 entitats i plataformes que agrupen més de 41 organitzacions de l’estat espanyol. Treballen per pal·liar les situacions d’exclusió residencial contingudes en les 4 categories ETHOS: persones i famílies en situació de carrer; persones i famílies que viuen o pernocten en institucions privades o públiques; persones i famílies amb habitatge insegur; persones i famílies amb habitatge inadequat.

Plataforma Europea contra la Pobreza y la Exclusión Social
És una de les 7 set iniciatives emblemàtiques de l’estratègia Europa 2020 l’objectiu de la qual és ajudar els països de la UE a aconseguir rescatar a 20 milions de persones de la pobresa i l’exclusió social. Es va crear l’any 2010 i es mantindrà activa fins el 2020.

Xarxa d’Atenció a Persones sense Llar. Barcelona
Xarxa constituïda l’any 2005 i impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, formada per una trentena d’entitats i organitzacions que treballen en l’atenció de les persones sense llar.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s