Anna Forés Miravalles

Per seguir somiant

‘Els matins de TV3’: Jugar a la feina? Una nova eina de motivació dins de l’empresa

Deja un comentario

 

Una sala de reunions d’una empresa: treballadors i directius asseguts al voltant de la taula i enmig un taulell i dos daus. L’objectiu? Assolir un repte a través del joc. Jugar i treballar semblen dos conceptes antagònics, però la gamificació pot ser una eina molt eficaç per reforçar valors, impulsar lideratges o millorar les relacions professionals. D’això ens parlen i duen a la pràctica Imma Marín, directora de Marinva, i Noemi Blanch, psicòloga experta en relacions laborals, en aquest programa recent d’Els Matins de TV3.

‘Els matins de TV3’: Jugar a la feina? Una nova eina de motivació dins de l'empresa

Parlem de gamificació o ludificació, un concepte que introdueix el joc dins les organitzacions per millorar el treball en equip. El joc és una activitat plaent, però es tracta d’un plaer que no està lligat a la inactivitat sinó a l’esforç i al desafiament. La diversió és un benefici col·lateral del joc, però l’objectiu és mantenir de forma sostinguda un esforç. Així ho afirma Imma Marín, coautora del llibre Gamificación, qui juntament amb la psicòloga Noemi Blanch i la periodista Montse Jené explica a Els Matins de TV3 els beneficis de l’adopció d’aquesta pràctica a les empreses.

Per què dedicar-nos a una activitat tediosa quan podem reemplaçar-la per moments de diversió, emoció i estratègia? Això és el que proposa la gamificació, un terme adoptat recentment al món laboral, que potencia aquells elements que poden transformar una tasca en un joc estimulant. Es tracta de sentir-nos com si estiguéssim jugant mentre fem altres coses com treballar.

Com assenyala Marín, el que converteix una activitat en un joc és simplement la nostra actitud, una actitud lúdica. Actualment esforç i llibertat, plaer i negoci, alegria i productivitat no viuen en compartiments estancs, sinó que tot allò que conforma el nostre dia a dia està integrat i dibuixa un tot. Tots els entorns poden ser aptes per al joc, només cal creativitat, motivació i ganes de passar-ho bé. Fàcil, no? Doncs si unim aquestes tres premisses el resultat pot ser gratificant a més de productiu.

El joc té múltiples poders però un dels més destacats és la capacitat de sostenir l’esforç, que a vegades cau en picat quan estem cansats o quan no ens sentim compromesos amb allò que fem. Si et diverteixes, t’impliques i, per tant, continues atent a allò que duus a terme, donant el màxim de tu mateix. A més representa una manera efectiva d’estimular el treball en equip o de descobrir quines persones formen millors aliances.

Netmind volia millorar la seva estratègia de vendes i per això va contractar els serveis de Marinva, l’empresa que dirigeix Marín. Durant tot un matí el seu director general i set dels seus treballadors es van dedicar a jugar a Binnakle, un joc ideat per Inteligencia Creativa.

http://www.sikkhona.es/

Es parteix d’un repte, en aquest cas augmentar la venda de serveis de valor associats a la seva activitat de formació, i a partir de les quatre missions que proposa el joc van sorgint solucions de tota mena. És necessari en primer lloc un clima que afavoreixi la creativitat i les idees, fins i tot disruptives, i incorporar l’error dins del procés. Equivocar-nos ens permet passar-ho millor al mateix temps que aprenem. La llibertat de poder dir paraules que no toquen i que aquestes no es penalitzin és el que ens fa arriscar i estimula la innovació, per a la qual necessitem una ment oberta. Això mateix s’hauria de traslladar a la cultura laboral, fonamentada moltes vegades en el càstig a l’error.

A partir d’un divertit joc proposat per Marín a l’equip d’Els Matins i les posteriors reflexions de les participants ens adonem que per tal que els processos de gamificació siguin efectius s’ha de saber gestionar la competitivitat. El joc evita que quedin els problemes amagats sota la taula i que no arribin a sortir, ja que crea un clima distés on cadascú se sent lliure de fer o de dir. Tot i així, a moltes empreses es viu el conflicte com quelcom negatiu i no com una cosa que ens ajuda a pensar, fet que provoca que els problemes s’enquistin i vagin creixent en silenci.

És en el joc on traiem la nostra veritable essència i ens permet donar molta informació sobre com és la nostra personalitat, motiu pel qual s’està començant a utilitzar fins i tot en processos de selecció.

“Es coneix millor a algú en una hora de joc que un any de conversa”
Plató

També pots veure el programa al web de Televisió de Catalunya: http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/jugar-a-la-feina-una-nova-eina-de-motivacio-dins-de-lempresa/video/5606497/

Anuncio publicitario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s