Anna Forés Miravalles

Per seguir somiant

L’OFICI d’EDUCAR RE EMISSIONS ESTIU 2016

Deja un comentario

 

 

 

 1. Educar l’empatia?

Emès: 15/12/2015

Data i hora d’emissió: dissabte 23 de juliol 17h.

Diu la mestra i autora del llibre «L’educació de l’empatia és possible», Anna Carpena, que educant l’empatia des d’avui, estem plantant les llavors d’una futura empatia transgeneracional, global i efectiva. En parlarem amb l’Anna Carpena, especialista en educació emocional, i Pax Dettoni, artífex del Teatre de la consciència, al servei de l’autoconeixement, i autora de «La intel·ligència del cor». Escoltarem també el Catedràtic d’Orientació psicopedagògica Rafael Bisquerra; la pediatra Gemma Baulies, amb l’escola d’emocions; i acabarem amb el mestre i psicopedagog Daniel Gabarró i l’espai Educar per la felicitat.

 

 1. Entrenar la frustració.

Emès: 29/12/2015

Data i hora d’emissió: diumenge 24 de juliol 17h.

Diu la pedagoga Eva Bach que «Només si deixem que els nostres fills s’entrebanquin i caiguin, podran desenvolupar habilitats per aixecar-se». De com acceptar la frustració, en parlarem amb la psicòloga Carme Thió de Pol, autora de «M’agrada la família que m’ha tocat», i amb la Mestra de primària de l’escola Oriol Martorell Agnès Vallvé, especialista en educació emocional. Escoltarem també la reflexió del Catedràtic d’Orientació Psicopedagògica Rafael Bisquerra; l’Escola d’Emocions, de la mà de la pediatra Gemma Baulies; i l’espai Educar per la felicitat amb el mestre, psicopedagog i director de Boira Editorial Daniel Gabarró.

 1. : Economia per a joves per canviar el món

Emès: 12/01/2016

Data i hora d’emissió: Dissabte 30 de juliol 17h.

Diu Joan Antoni Melé, assessor de Triodos Bank, «potser t’estàs preguntant què pots fer tu, a la teva edat i amb els teus recursos, per arreglar els problemes del planeta: tot–diu Melé- el destí de la nostra societat depèn de joves com tu i de com gestioneu l’economia. En parlarem amb Joan Antoni Melé, autor de «L’economia explicada als joves», i amb Lídia Costa, psicoterapeuta i orientadora personal i familiar i docent en col·lectius de joves i emprenedors. Escoltarem també la reflexió de Rafael Bisquerra, Catedràtic d’Orientació Psicopedagògica; l’espai Escola d’Emocions amb la pediatra Gemma Baulies; i acabarem amb Educar per la felicitat, amb el mestre, psicoterapeuta i director de Boira Editorial Daniel Gabarró.

 1. Educar amb cervell, la neurociència al servei de l’educació.

Emès: 26/01/2016

Data i hora d’emissió: Diumenge 31 de juliol 17h.

Diu la Doctora en Filosofia i Ciències de l’Educació Anna Fores que en el futur serà difícil trobar principis pedagògics i pràctiques educatives que no estiguin informades per la neurociència. En parlarem amb el catedràtic de Psicobiologia a l’Institut de Neurociències, i autor de «La fàbrica de il·lusiones» Ignacio Morgado; i amb Anna Forés, Doctora en Filosofia i Ciències de l’Educació i co-autora de «Neuromitos de la educación». Escoltarem també la reflexió del catedràtic Rafael Bisquerra, i a la pediatra Gemma Baulies, amb l’Escola d’Emocions. I acabarem amb l’espai Educar per la felicitat, amb el psicopedagog i director de Boira Editorial Daniel Gabarró.

 

 1. “Té una mica de febre”, què ens diuen els símptomes dels nostres fills?

Emès: 02/02/2016

Data i hora d’emissió: Dissabte 6 d’agost a les 17h

Diu la pediatra Gemma Baulies: «Tota malaltia és un gran moment per créixer, per infants i adults, tant des del punt de vista físic com espiritual». En parlarem amb la pediatra Gemma Baulies, naturòpata i homeòpata, i amb la infermera Roser Rodríguez, diplomada en BioNeuroemoció. Escoltarem també la reflexió de Rafael Bisquerra, catedràtic d’Orientació Psicopedagògica; l’espai «Escola d’emocions», amb la psicòloga Pilar Arlàndiz; i acabarem amb «Educar per la felicitat», amb el psicopedagog i director de Boira Editorial, Daniel Gabarró.

 1. Com educar nens serens en un món hiperactiu?:

Emès: 09/02/2016

Data i hora d’emissió: Diumenge 7 d’agost a les 17h

Diu el psicòleg i psiquiatre Claudio Naranjo que es fa servir l’escola per domesticar, però que hauríem de fer servir l’educació per crear sers complets. En parlarem amb la mestra i professora de ioga Lídia Serra; i amb Joan Domènech, mestre d’escola, fundador del moviment de l’educació lenta i autor d'»Elogi de l’educació lenta». Escoltarem també la reflexió del catedràtic d’Orientació Psicopedagògica Rafel Bisquerra i en el darrer tram del programa escoltarem l’espai Escola d’Emocions amb la Gemma Baulies, i l’Escola de la Felicitat, amb el psicopedagog i director de Boira Editorial Daniel Gabarró.

 1. Em fan la vida impossible!», la gestió a l’aula dels nens assetjats i dels problemàtics

 

Emès: 08/03/2016

Data i hora d’emissió: Dissabte 13 d’agost 17h

Segons una enquesta, un de cada quatre alumnes explica que ha estat víctima de burles, insults o riotes. En parlarem amb el psicòleg Victor Amat, president de l’Associació espanyola de Teràpia breu i co-director del postgrau en teràpia breu de la Universitat de Girona; i amb Gemma Alsina, llicenciada en Psicologia i postgrau en Pertorbacions del llenguatge i tècnica docent de la Direcció General d’Educació infantil i primària del Departament d’Ensenyament. Escoltarem per començar la reflexió del Catedràtic en Orientació Psicopedagògica Rafael Bisquerra, i acabarem el programa escoltant l’espai Escola d’Emocions amb la Gemma Baulies; i l’Escola de la Felicitat, amb el psicopedagog i director de Boira Editorial Daniel Gabarró.

 1. “Ensenya’m a ser feliç” ajudar els fills a ser feliços i a fer feliços als altres

Emès: 01/03/2016

Data i hora d’emissió: Diumenge 14 d’agost 17h.

Va escriure Oscar Wilde que «el millor mitjà per fer bons els nens és fer-los feliços». En parlarem amb la pedagoga i formadora Eva Bach, autora de «Bellesa de sentir»; i amb Carme Saumell, mestra especialista en pedagogia terapèutica i coordinadora del projecte «Escolta’m». Ens acompanyarà també el catedràtic d’Orientació Psicopedagògica Rafel Bisquerra; escoltarem l’espai Escola d’Emocions, amb la psicòloga Pilar Arlàndiz; i acabarem amb Educar per la Felicitat, amb el psicopedagog i director de Boira Editorial Daniel Gabarró.

 1. Créixer en contacte amb la natura

Emès: 17/05/2016

Data i hora d’emissió: Dissabte 20 d’agost 17h.

A l’antiga Grècia s’educava en contacte amb la naturalesa, no separant al ser humà d’ella sinó fent-lo sentir part. Som naturalesa, i això d’alguna manera ho hem d’ensenyar als infants. En parlarem amb Alba Collel, cofundadora de l’Escola del Bosc, tècnica en educació infantil i ambiental; Brigitte Escolar, cofundadora de l’Escola del Bosc, formada en integració social i educació infantil; Patricia Navarro, naturalista i tècnica en fauna salvatge i educació infantil; i Cristina Gutierrez, educadora emocional, codirectora de la Granja escola de Santa Maria Palautordera, i autora del llibre «Entrena’l per la vida» i formadora d’educació emocional de mestres i pares. Descobrirem també una nova emoció amb la pediatra Gemma Baulies, a l’espai Escola d’Emocions; i un capítol més d’Educar per la felicitat, amb el mestre i psicopedagog Daniel Gabarró. I començarem el programa amb la reflexió del Catedràtic en Orientació Psicopedagògica Rafel Bisquerra.

 1. Què vull ser quan sigui gran?

Emès: 31/05/2016

Data i hora d’emissió: Diumenge 21 d’agost 17h.

Diu un jove conferenciant de 13 anys, Logan Laplant, que quan es pregunta als nens «Què voldràs ser quan creixis?» responen amb el que els emociona, diverteix i experimenten, just al contrari del que volen sentir els adults. En parlarem el professor de Filosofia Mariano Royo, formador, impulsor de Senderi i co-autor del llibre «Aprendre i ensenyar amb benestar i empatia»; Borja Vilaseca, creador i director del Master de Desenvolupament Personal i Lideratge, i Fundador de l’Akademia; i Roser Batlle, mestra, pedagoga especialitzada en aprenentatge servei, i presidenta de la Xarxa Espanyola d’Aprenentatge Servei. Escoltarem també l’espai Escola d’Emocions, amb la pediatra Gemma Baulies; Educar per la felicitat, amb el psicopedagog i mestre Daniel Gabarró; i la reflexió inicial del Catedràtic Rafael Bisquerra.

 1. Nous pares i mares: pares implicats i mares desacomplexades?

Emès: 14/06/2016

Data i hora d’emissió: Dissabte 27 d’agost 17h.

Diu la mestra Anna Ramis «Els pares i mares d’avui en dia fan moltes coses pels seus fills, massa coses! Alguns arriben a la hiperpaternitat: anul·lar-se a sí mateixos i anul·lar els fills per fer-los viure una vida ficcionada, sense entrebancs ni decepcions». Sobre els nous pares i mares, en parlarem amb Mònica Nadal, sociòloga i directora de Recerca de la Fundació Jaume Bofill; amb Miquel Àngel Alabart, mestre psicopedagog, director de la revista «Viure en família» i co-autor de «Educació emocional i família, el viatge comença a casa»; i amb la pedagoga Anna Ramis (www.annaramis.cat) Escoltarem també la reflexió del catedràtic Rafel Bisquerra; l’Escola d’Emocions amb la Pediatra Gemma Baulies; Educar la felicitat amb el mestre Daniel Gabarró. I estrenem secció: «Llibres per somiar» amb el mestre i apassionat de la lectura Jaume Centelleshttps://jaumecentelles.cat/

 

 1. Fins a quin punt es pot educar per la llibertat?

Emès: 12/07/2016

Data i hora d’emissió: Diumenge 28 d’agost 17h.

Diu la pedagoga Roser Batlle que «Creiem que som lliures, i ho donem per fet, però el treball principal des del primer dia de la nostra vida és ser lliures”. Però fins a quin punt es pot educar per la llibertat? En parlarem amb la Doctora en Psicologia i pedagoga Terapèutica Rosa Gil; amb Agnès Barba, mestra i directora de l’Escola dels Encants; i Pere Juan, pioner de les escoles lliures amb «La caseta» i membre de la XELL, la Xarxa d’Escoles Lliures. Escoltarem per començar la reflexió del professor Rafael Bisquerra; els Llibres per somiar, amb Jaume Centelles, que avui ens presenta «De què fa gust la lluna?» de Michael Grejniec; i acabarem amb l’Escola de la Felicitat del Daniel Gabarró, mestre, psicopedagog i mestre de Boira Editorial.

 

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s