Anna Forés Miravalles

Per seguir somiant

VI Jornades sobre la Relació Pedagògica a la Universitat

Deja un comentario

https://esbrina.eu/portfolio/vi-jornades-sobre-la-relacio-pedagogica-a-la-universitat/

“Quien enseña aprende al enseñar y quien aprende enseña al aprender”
Paulo Freire (1997: p.25). Pedagogía de la autonomía.
Saberes necesarios para la práctica educativa. México: Siglo XXI

Presentació

El grup d’innovació docent Indaga-t (GIDCUB-13/087) de la Universitat de Barcelona promou les VI Jornades sobre la Relació Pedagògica a la Universitat: La força de la indagació i la disrupció en temps d’incertesa, comptant amb la col·laboració dels grups que han organitzat en edicions anteriors aquestes jornades: Elkarrikertuz de la Universitat del País Basc, EMIPE (Equipo de Mejora Interdisciplinar de Prácticas Educativas) de la Universitat Autònoma de Madrid i CREARI Grup de Recerca en Pedagogies Culturals (GUB 2013-103 ) de la Universitat de València.

Les Jornades es faran a la Universitat de Barcelona els dies 6 i 7 de setembre de 2017.

Està previst que hi participin investigadors universitaris, responsables institucionals, docents i aquelles persones que tant des de la perspectiva educativa com des de l’àmbit universitari podrien estar interessades en analitzar la situació actual, revisar el que s’ha fet fins ara, i sobretot gestionar propostes de futur.

Aquesta és una activitat de formació certificada per l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona.

Previsió del programa

Dimecres 6 de setembre de 2017
09:00-9:30 Recollida de documentació i acreditació de participants
09:30-10:00 Presentació de les Jornades a càrrec de representants de les institucions participants i organitzadores
10:00-11:30 Primera Sessió de Comunicacions i Debat: La relació pedagògica en els projectes d’indagació (primera part)Coordina: Fernando Herraiz García (Universitat de Barcelona)
Relators: Ricardo Domínguez Ruiz (Universitat de València) i Rosa Mª Esteban Moreno (Universitat Autònoma de Madrid)
Fa la devolució: José Miguel Correa Gorospe (Universitat del País Basc)
11:30-12:00 Descans
12:00-13:30 Primera Sessió de Comunicacions i Debat: La relació pedagògica en els projectes d’indagació (segona part)
13:30-15:00 Dinar
15:00-16:30 Espai de conversa: “Què ens fa seguir amb entusiasme, tot i l’actual situació de la Universitat”Juana M. Sancho
Universitat de Barcelona

Estíbaliz Aberasturi
Universitat del País Basc

Amparo Alonso
Universitat de València

Raquel Miño
Universitat de Barcelona

16:30-19:30 Segona Sessió de Comunicacions i Debat: Les pràctiques disruptives en les relacions pedagògiquesCoordina: Germán Navarro Espinach (Universitat de Saragossa)
Relators: Paloma Rueda Gascó (Universitat de València) i Aingeru Gutierrez-Cabello (Universitat del País Basc)
Fa la devolució: Anna Forés Miravalles (Universitat de Barcelona)
Dijous 7 de setembre de 2017
09:30-10:00 Balanç del primer dia: Pensaments i interrogants plantejats
10:00-11:30 Tercera Sessió de Comunicacions i Debat: Qui són els altres en la relació pedagògica (primera part)Coordina: Joan-Anton Sánchez i Valero (Universitat de Barcelona)
Relators: Paula Jardón Giner (Universitat de València) i Judith Arrazola Carballo (Universitat de Barcelona)
Fa la devolució: Paulo Padilla Petry (Universitat de Barcelona)
11:30-12:00 Descans
12:00-13:30 Tercera Sessió de Comunicacions i Debat: Qui són els altres en la relació pedagògica (segona part)
13:30-15:00 Dinar
15:00-16:00 Espai de conversa: “La mirada dels estudiants sobre les relacions pedagògiques”
16:00-19:00 Quarta Sessió de Comunicacions i Debat: El lloc del ‘no saber’ en les relacions pedagògiquesCoordina: Joaquín Paredes Labra (Universitat Autònoma de Madrid)
Relators: Ricard Ramon Camps (Universitat de València) i Aurelio Castro Varela (Universitat de Barcelona)
Fa la devolució: Ricard Huerta Ramon (Universitat de València)
19:00 Sessió de balanç per part de les persones que han fet de relatorsCoordina Cristina Alonso Cano (Universitat de Barcelona)

Comunicacions

Està prevista la participació d’un màxim de 50 participants. Tots els participants s’espera que presentin comunicació. Es valoraran especialment les comunicacions presentades per grups de treball. Les comunicacions seran revisades pels membres del Comitè Científic, encarregat d’aprovar-les. Hi haurà quatre apartats temàtics diferenciats per donar coherència al conjunt de les sessions. Cada comunicació es presentarà amb un apartat temàtic concret que els participants poden escollir a l’enviar la proposta de comunicació. Un cop revisades les comunicacions es posaran a la web perquè tots elsassistents puguin tenir-les i llegir-les abans d’assistir a les Jornades.

Apartats temàtics

Des de les primeres jornades hem tractat de que la trobada sigui un espai de compartir i no un escenari en què uns parlen i altres escolten. És per això que els participants poden accedir a les comunicacions amb antelació per després poder participar de manera activa en les sessions.

Les quatre sessions d’aquestes jornades estan organitzades al voltant de quatre temes de debat:

  1. La relació pedagògica en els projectes d’indagació. Aprendre mitjançant projectes pot ser una pràctica vinculada a un tipus de treball precari dins de la ideologia neoliberal, però també una manera d’aprendre que afavoreixi la reflexió crítica, maneres de participació i gestió basats en l’intercanvi i una manera de conèixer que afavoreixi la creativitat i el establir relacions.
  2. Les pràctiques disruptives en les relacions pedagògiques. Una pràctica disruptiva és aquella que qüestiona les expectatives inicials i obre camins del pensar i del fer que qüestionen les posicions hegemòniques sobre l’aprendre i l’ensenyar. Una pràctica disruptiva pot aparèixer en un moment puntual o formar part d’un recorregut que convida a pensar des d’un altre lloc les relacions pedagògiques.
  3. Qui són els altres en la relació pedagògica. L’altre de la relació pedagògica no és només l’estudiant o el col·lega amb qui compartim o de qui ens distanciem. L’altre té presència i absència més enllà del que sembla evident. Pot transitar pels coneixements, les normes, les pràctiques, el dins i el fora de la universitat i els imaginaris, per citar només alguns d’aquest llocs en què l’altre es manifesta o s’oculta.
  4. El lloc del “no saber” en les relacions pedagògiques. Una de les fantasies de les disciplines relacionades amb l’aprenentatge i l’ensenyament és que tot pot ser predefinit i mesurat. No obstant això, quan proposem una activitat o acaba un curs, ens adonem que hi ha molt del què no sabem sobre el que ‘realment’ han pogut aprendre els estudiants.

Aquests àmbits temàtics ens conviden a pensar a partir de treballs de fonamentació o d’experiències reflexionades.

Organització de les jornades

A partir d’aquestes preguntes, l’organització temporal de les dues hores destinades a cada tema s’articula de la següent manera:

  1. Presentació de la sessió i dels participants per part de la persona que coordina (15 minuts).
  2. Presentació de cada comunicació centrada en el tema i en el que li ha permès pensar el fet d’escriure la comunicació (5 minuts cadascuna). Se suposa que els assistents han llegit les comunicacions amb anterioritat.
  3. Presentació de qüestions i reflexions per part de qui fa la devolució i aportacions dels que presenten les comunicacions (40 minuts).
  4. Conversa oberta a tots els participants (40 minuts).
  5. Mentrestant, les persones que fan de relators prendran notes per portar-les al plenari de tancament del segon dia.
  6. És important seguir aquesta pauta perquè les jornades puguin afavorir l’escolta, el diàleg i l’aprendre junts.

Nota: Els temps, tant de l’organització de les Jornades com de la distribució en els temes, són orientatius, ja que depenen del nombre de comunicacions en cada un dels eixos temàtics.

Terminis per entregar les comunicacions

Enviament de comunicacions: 30 de juny de 2017
Comunicació d’acceptació: 15 de juliol de 2017

Les comunicacions s’han d’ajustar a la següent plantilla, i s’han d’enviar a esbrina@ub.edu

PLANTILLA PER A LA COMUNICACIÓ

 

L’organització gestionarà la conversió d’algunes de les comunicacions en articles per ser publicats en una revista relacionada amb la docència a la universitat.

Inscripció

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s